MAŚLANE GUZIKI

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis znalazłam w internecie. Postanowiłam je upiec, ponieważ zachwycił mnie ich wygląd

  • 30 min

Składniki:

  • 150g miękkiego masła
    70g cukru pudru
    2 żółtka
    szczypta soli
    230g mąki
    aromat smietankowy
    barwniki

Maślane guziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i aromat. Ponownie utrzeć. Dodać mąkę i sół. Zagnieść ciasto. W tym momencie można dodać barwniki. Ja podzieliłam ciasto na pół i dodałam barwnik żółty i pomarańczowy. Ciasto schłodzić 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm. Kieliszkiem wycinać kółka. Mniejszym odcisnąć obręcz guzika a rurką do napoju wyciąć otworki, dwa lub cztery. Ja z gotowego lukru plastycznego zrobiłam jeszcze nitkę :)

Porady

Jeśli ktoś nie posiada barwników można użyć kakao. Wtedy uzyskamy brązowe guziki

Komentarze

Podobne przepisy