Malinowy czekoladowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Zbliża się jesień, a wciąż pełno malin. Zdecydowałam się połączyć je z uwielbianą przez wszystkich czekoladą i tak powstał pyszny czekoladowiec z dodatkiem malin.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    3 jajka (oddzielone białka od żółtek)
    2 łyżki kakao
    4-5 łyżek cukru

    Masa:
    2 tabliczki czekolady (u mnie jedna mleczna i jedna gorzka)
    szklanka śmietanki kremówki

    Czekoladowa kruszonka:
    5 łyżek masła
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    łyżka kakao

    Inne:
    maliny (ilość wedle uznania)

Malinowy czekoladowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania kruszonki.
    W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier, mąkę oraz kakao i wszystko mieszamy, aż składniki się połączą. Pozostawiamy do wystudzenia.
  • 2. Ciasto:
    Ubijamy białka na pianę i stopniowo dodajemy cukier. W drugiej misce miksujemy mąkę, kakao, proszek oraz sól. Dodajemy do piany i ostrożnie mieszamy łyżką, tak, aby nie opadła. Wylewamy na blaszkę lub tortownicę i pieczemy w 170 stopniach około 35-40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy do przestudzenia.
  • 3. Masa:
    Rozpuszczamy obie czekolady i pozostawiamy do przestudzenia. W misce ubijamy śmietankę, a następnie dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę i ubijamy ponownie (żeby nie była taka "lejąca").
  • 4. 4. Na przestudzone ciasto wysypujemy maliny (u mnie do pokrycia całego blatu) i przykrywamy je naszą czekoladową masą. Następnie posypujemy całe ciasto kruszonką i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (dzięki temu masa zgęstnieje, a ciasto zmięknie).

    Smacznego!

Porady

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej bądź powoli w mikrofalówce. Zapobiegnie to jej przypaleniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy