Makaronowa z wędliną

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Jestem mamą 1,5-rocznego Wojtusia i przebywam na urlopie wychowawczym. Mam sporo wolnego czasu, więc chętnie eksperymentuję w kuchni.

  • 30 min

Składniki:

  • ● 40 dag makaronu świderki lub muszelki
    ● 1/2 główki kapusty pekińskiej
    ● puszka groszku
    ● puszka kukurydzy
    ● duża czerwona papryka
    ● 30 dag wędliny, np. polędwicy
    ● pęczek natki pietruszki
    ● sól
    ● pieprz
    ● mały słoik majonezu
    ● 3 pomidory

Makaronowa z wędliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według
    przepisu na opakowaniu. Odcedzamy
    i studzimy.
  • Makaronowa z wędliną 2. Kapustę i paprykę myjemy,
    osuszamy. Wraz z wędliną
    kroimy w paski. Pomidory
    przelewamy wrzątkiem, usuwamy
    skórkę. Miąższ kroimy w kawałki. Kukurydzę i groszek
    osączamy. Dodajemy do
    pozostałych składników.
  • 3. Natkę myjemy i osuszamy.
    Kilka listków odkładamy, resztę
    siekamy i dodajemy do sałatki.
    Doprawiamy. Dodajemy
    majonez i mieszamy. Dekorujemy
    natką.

Porady

● Smak sałatki wzbogacimy, dodając 20 dag pokrojonego w małą kostkę żółtego sera, np. goudy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2011

Komentarze

Podobne przepisy