Magiczne ciasto z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny rozmrażamy ok 15 minut, foremkę do babki smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia, chociaż prościej jest użyć foremki silikonowej wtedy nic nie trzeba;-)
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni z termoobiegiem.
2.Masło topimy i studzimy.
Żółtka ubijamy z wodą, cukrem i cukrem waniliowym, następnie powoli wlewamy masło, mieszamy, dodajemy mąkę z solą, mieszamy i na koniec dodajemy mleko.
3.Białka ubijamy i dodajemy do masy na ciasto. Mieszamy ręcznie, bardzo delikatnie tak by do końca nie łączyć składników i by pozostało troszeczkę białka.
4.Maliny wkładamy do foremki i zalewamy je masą. Pieczemy ok. 30 minut, następnie studzimy i wkładamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Komentarze