Wyśmienity deser na dzień dobry dla ukochanej osoby, wywołujący uśmiech na twarzy, orzeźwiający podniebienie każdego łakomczucha :) !
30 min
Składniki:
Składniki
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z wanilią lub troszkę aromatu
1 szklanka mleka
80-90 g oleju lub roztopione masło tj. ok. 1/3 szkl.
2 jajka
pół kostki masła
mała filiżanka cukru
sok z dwóch limonek
3 jajka
starta skórka z 2 limonek
Limonkowe cupcake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie zaczynam od wrzucenia do miski suchych składników (maka, cukier, proszek, cukier waniliowy) a potem dodaję mokre (olej lub masło, mleko i jaja). Następnie mieszam wszystkie składniki łyżką do połączenia. Tak przygotowaną masę nakładam do papilotek do 2/3 wysokości. Następnie umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 25 min. W czasie pieczenia przygotowuję krem limonkowy. Jajka ubijam solidnie z cukrem. W garnuszku, na małym ogniu rozpuszczam masło, dodaję sok i jajka. Mieszam cały czas aż krem zgęstnieje. Ostudzony krem nakładamy za pomocą rękawa cukierniczego. Posypuję startą skórką. SMACZNEGO !
Porady
Cukrową plakietkę z dowolnym napisem możemy wykonać bardzo prosto z masy cukrowej.
Komentarze