Limonkowe cupcake

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wyśmienity deser na dzień dobry dla ukochanej osoby, wywołujący uśmiech na twarzy, orzeźwiający podniebienie każdego łakomczucha :) !

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki
    2 szklanki mąki
    2/3 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru z wanilią lub troszkę aromatu
    1 szklanka mleka
    80-90 g oleju lub roztopione masło tj. ok. 1/3 szkl.
    2 jajka

    pół kostki masła
    mała filiżanka cukru
    sok z dwóch limonek
    3 jajka
    starta skórka z 2 limonek

Limonkowe cupcake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie zaczynam od wrzucenia do miski suchych składników (maka, cukier, proszek, cukier waniliowy) a potem dodaję mokre (olej lub masło, mleko i jaja). Następnie mieszam wszystkie składniki łyżką do połączenia. Tak przygotowaną masę nakładam do papilotek do 2/3 wysokości. Następnie umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 25 min. W czasie pieczenia przygotowuję krem limonkowy. Jajka ubijam solidnie z cukrem. W garnuszku, na małym ogniu rozpuszczam masło, dodaję sok i jajka. Mieszam cały czas aż krem zgęstnieje. Ostudzony krem nakładamy za pomocą rękawa cukierniczego. Posypuję startą skórką. SMACZNEGO !

Porady

Cukrową plakietkę z dowolnym napisem możemy wykonać bardzo prosto z masy cukrowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy