1.Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180°C. Teraz utrzyj masło i cukier na gładka masę. Dodaj ekstrakt z wanilii. Ucieraj około 5 minut, następnie dodawaj po jednym jajku.
RADA:Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, ponieważ masa może się zważyć. Jednak nawet jak się lekko zaważy, dodając po woli mąkę, masa może się uratować.
2.Zacznij dodawać po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Dodaj mleko i mieszaj na niskich obrotach, aż masa będzie dobrze połączona.
Wysmaruj lekko foremkę tłuszczem. Wyłóż połowę masy do "szpiczastej" foremki zostawiając 1,5 cm z góry. Resztę masy przełóż do foremki "papilotki".
3.Piecz 40-50 minut. Po upływie tego czasu, wyjmij foremkę z piekarnika na 20 minut. Następnie wyjmij ciasto z foremki i odłóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
W trakcie kiedy ciasto się studzi, możemy przygotować krem maślany. Masło utrzyj z cukrem, barwinkiem i ekstraktem, aż masa będzie lekka i zrobi się jaśniejsza. Teraz kiedy mamy już wszystko gotowe możemy zacząć dekorować. Na dolną część ciasta wyłóż dżem i dokładnie rozsmaruj. Na to nałóż cienką warstwę kremu. Na górę połóż „wierzch” babeczki. Resztę kremu przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj cupcake. Posyp kolorowymi kuleczkami albo innymi dekoracjami. Nasz cupcake gigant jest gotowy do podania gościom, aż szkoda jest go zjeść!
Smacznego.
4.Po kolejne zawsze udane przepisy na przyjęcia zapraszam na www.sandrabakesaparty.pl
5.WAŻNE:
Moja foremka Jumbo Cupcake ma wymiary 40 x 20 x 9,5 cm i składa się z dwóch odrębnych części: górna szpiczasta (870 ml) i dolna, która imituje papilotkę na babeczkę (1444 mililitra). Cała babeczka po złożeniu ma mniej więcej 20x20 cm.
Jeżeli nie masz takiej foremki możesz użyć dwóch małych tortownic.
Komentarze