Jumbo cupcake

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Jumbo cupcake to nic innego jak typowe bardzo maślane, ciężkie ciasto angielskie. Jest naprawdę maślane! Zdecydowanie nie dla kogoś na diecie.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - masło, miękkie: 340 gramów
    - cukier puder: 340 gramów
    - jaja duże: 5 sztuk
    - mąka tortowa, przesiana: 340 gramów
    - proszek do piecznia: 1 łyżeczka
    - ekstrakt z wanili: 1 łyżeczka
    - mleko: 3 łyżki
    - Dżem malinowy lub truskawkowy: 3 łyżeczki
    KREM:
    - masło (miękkie): 170 gramów
    - cukier puder: 340 gramów
    - ekstrakt z wanili: 1 łyżeczka
    - różowy barwnik spożywczy: 1 szczypta
    - posypka kolorowa do ciast: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jumbo cupcake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jumbo cupcake-2 1. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180°C. Teraz utrzyj masło i cukier na gładka masę. Dodaj ekstrakt z wanilii. Ucieraj około 5 minut, następnie dodawaj po jednym jajku.
    RADA:Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, ponieważ masa może się zważyć. Jednak nawet jak się lekko zaważy, dodając po woli mąkę, masa może się uratować.
  • 2. Zacznij dodawać po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Dodaj mleko i mieszaj na niskich obrotach, aż masa będzie dobrze połączona.

    Wysmaruj lekko foremkę tłuszczem. Wyłóż połowę masy do "szpiczastej" foremki zostawiając 1,5 cm z góry. Resztę masy przełóż do foremki "papilotki".
  • Jumbo cupcake-1 3. Piecz 40-50 minut. Po upływie tego czasu, wyjmij foremkę z piekarnika na 20 minut. Następnie wyjmij ciasto z foremki i odłóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

    W trakcie kiedy ciasto się studzi, możemy przygotować krem maślany. Masło utrzyj z cukrem, barwinkiem i ekstraktem, aż masa będzie lekka i zrobi się jaśniejsza. Teraz kiedy mamy już wszystko gotowe możemy zacząć dekorować. Na dolną część ciasta wyłóż dżem i dokładnie rozsmaruj. Na to nałóż cienką warstwę kremu. Na górę połóż „wierzch” babeczki. Resztę kremu przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj cupcake. Posyp kolorowymi kuleczkami albo innymi dekoracjami. Nasz cupcake gigant jest gotowy do podania gościom, aż szkoda jest go zjeść!

    Smacznego.
  • 4. Po kolejne zawsze udane przepisy na przyjęcia zapraszam na www.sandrabakesaparty.pl
  • Jumbo cupcake baking tin 5. WAŻNE:
    Moja foremka Jumbo Cupcake ma wymiary 40 x 20 x 9,5 cm i składa się z dwóch odrębnych części: górna szpiczasta (870 ml) i dolna, która imituje papilotkę na babeczkę (1444 mililitra). Cała babeczka po złożeniu ma mniej więcej 20x20 cm.

    Jeżeli nie masz takiej foremki możesz użyć dwóch małych tortownic.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować