Kurczakowy dip do domowych paluszków na Sylwestra

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Dip można wykorzystać do krakersów, paluszków, pokrojonych warzyw (np. selera naciowego) lub do domowej przegryzki z ciasta francuskiego :)

  • Łatwy

Składniki:

  • - ugotowana pierś kurczaka: 1 sztuka
    - majonez: 5 łyżek
    - czosnek: 3 ząbki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 2 szczypty
    - czerwona słodka papryka: 2 szczypty
    - ciasto francuskie: 1 opakowanie
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól morska: 3 szczypty
    - sezam: 1 łyżka
    - posiekane pestki dyni lub słonecznika: 1 łyżka
    - mak: 1 łyżka
    - posiekane orzechy: 1 łyżka

Kurczakowy dip do domowych paluszków na sylwestra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dip:
    W blenderze zmiksować pokrojoną pierś kurczaka, wyciśnięty czosnek, majonez i przyprawy. Można zrobić wersję curry, albo bardziej ziołową- wszystko zależy od Waszej inwencji :)
  • 2. Paluszki:
    Ciasto francuskie rozmrozić, wyciąć długie paski, lekko uformować wałeczki, posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać solą (lub sezamem lub makiem lub posiekanymi pestkami/ orzechami). Piec 10 min. w 200 stopniach.
  • 3. Smacznego życzy oliwek :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy