Kulki kokosowe a"la rafaello

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kuleczki z kaszy jaglanej, z prażonymi migdałami i miodem. Są pyszne i zdrowsze niż sklepowe.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej,
    1 puszka mleczka kokosowego,
    4 szklanki wiórek kokosowych,
    4-6 łyżek miodu,
    20-30 dkg płatków migdałowych

Kulki kokosowe a"la rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę przelewamy wrzątkiem (by pozbyć się goryczki). Zalewamy ją mleczkiem kokosowym i gotujemy pod przykryciem ok 15-20 minut, aż mleko całe się wygotuje. Studzimy kaszę. Płatki migdałowe podprażam na suchej patelni do lekkiego zrumienienia.
    2-2,5 szklanki wiórek kokosowych mieszam z płynnym miodem, dodaję kaszę. Całość umieszczam w kielichu blendera i miksuję na gładką masę. Próbujemy masę czy nie trzeba jeszcze jej dosłodzić.
    Do powstałej masy dodaję pokruszone płatki migdałowe.
    Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczam w pozostałych wiórkach kokosowych i odkładam w chłodne miejsce.

Porady

Zamiast miodu można użyć syropu klonowego. Do środka można włożyć obranego ze skórki migdała-jak to jest w sklepowej wersji. Zamiast płatków migdałowych czasem stosuję podprażone orzechy laskowe.

Komentarze

Podobne przepisy