Kotlety z jaj

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne i proste w przygotowaniu

  • 60 min

Składniki:

  • 10 jaj
    2 papryki (może być czerwona i zielona)
    1 duża cebula
    2 łyżki masła
    koper (według uznania)
    ok. 300g kiełbasy/szynki
    2-3 łyżki bułki tartej + jeszcze trochę do obtaczania
    2 ząbki czosnku
    sól i pieprz do smaku

Kotlety z jaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 9 jaj ugotować w osolonej wodzie na twardo, obrać ze skorupki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać, sól, pieprz, koper, bułkę tartą. Wymieszać. Masło rozpuścić, dodać do niego drobno pokrojoną cebulę, podsmażyć do momentu aż będzie szklista, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek( zawsze gdy smażymy cebulę i czosnek to cebula powinna pierwsza trafić na tłuszcz, ponieważ gdybyśmy dodali pierwszy czosnek do on szybciej by się nam usmażył i spowodowałby ze przygotowana później potrawa nabierze goryczki), krótko podsmażyć. Dodać pokrojona wędlinę bądź kiełbasę oraz pokrojoną w drobna kostkę paprykę. Wszystko to podsmażać do momentu aż papryka trochę zmięknie. Ostudzić i dodać do utartych jaj z przyprawami. Na koniec dodać jedno roztrzepane jajko (surowe) i dokładnie wszystko wymieszać(ciasto powinno być gęste i lepkie). Na talerz nasypać bułki tartej i obtoczyć w niej utoczone kulki z masy jajecznej, trochę je spłaszczyć i smażyć je na oleju do momentu aż będą złociste (z obu stron).

Komentarze

Podobne przepisy