Koreczki śledziowe na sałacie

0 (0 ocen)

  • 20 min

W sam raz na zdrową, smaczną i lekką kolację!

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 1 porcje:
    2 płaty solonych śledzi
    2 duże garście ulubionej mieszanki sałat
    1 kromka chleba pszennego lub razowego
    Koperek
    Mały ogórek
    Pomidor
    Cebula
    4 łyżki oliwy z oliwek
    Suszona pietruszka

Koreczki śledziowe na sałacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymoczyć, aby nie były bardzo słone. Przekroić wzdłuż na pół. Chleb pokroić w kostkę i opiec na patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy i suszonej pietruszki. Ogórka obrać i za pomocą obieraczki do warzyw wyciąć 4 długie cienkie paski. Położyć je na połówkach śledzi i zwinąć w koreczki. Cebulę pokroić w piórka, a pomidora w ósemki. Mieszankę sałat wyłożyć na talerze, na nią położyć koreczki śledziowe, w każdy włożyć koperek. Wierzch ozdobić grzankami, cebulą i pomidorami. Polać pozostałą oliwą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy