Kolorowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 2 min

Bardzo lubię gotować i piec różne ciasta, ciasteczka, ale jeszcze bardziej uwielbiam modyfikować przepisy i przerabiać je po swojej myśli, ten przepis na kolorowe babeczki jest m.in tym dziełem.Jest to pyszna, słodka przekąska dla całej rodziny, idealna dla tych którzy kochają bakalie.

  • 2 min

Składniki:

  • ciasto: 20 dag mąki, 3-4 łyżki cukru pudru, 10 dag zimnego masła, jajko, kilka kropel olejku cytrynowego, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
    krem: 1 galaretka truskawkowa, 6 białek, cukier waniliowy,
    dodatkowo: bakalie (orzechy, suszone śliwki, morele,żurawina, rodzynki) płatki migdałowe, kokos, starta czekolada.

Kolorowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy ciasto z podanych składników, następnie formujemy kulkę, owijamy w folie spożywczą i schładzamy w lodówce 30min. Następnie wyklejamy ciastem mufinki(najlepiej sylikonowe), ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia,obciążamy np.fasolą, pieczemy 15min po czym wyjmujemy z piekarnika ściągamy papier i pieczemy jeszcze 15min w 180stopniach.
    Krem: wcześniej rozpuszczamy galaretkę w 1,5 szklance wody, odstawiamy aby lekko stężała, ubijamy białka, dodajemy cukier waniliowy, następnie stężałą galaretkę, gotowym kremem wypełniamy wystudzone babeczki. Ozdabiamy bakaliami, czekoladą, wkładamy do lodówki na ok pól godz.

Porady

Krem można wykonać dodając inny smak galaretki, w okresie letnim można posłużyć się sezonowymi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy