Kolorowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zrobiły furorę na przyjęciu urodzinowym mojej najmłodszej córeczki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    30 dag mąki pszennej
    15 dag margaryny
    8 dag cukru pudru
    3 żółtka
    1 cukier waniliowy
    odrobinę proszku do pieczenia (na czubku łyżeczki)

    MASA
    1/4 szkl. mleka
    śmietana kremówka 30%
    4 łyżki żelatyny
    5 dag cukru pudru
    1 cukier waniliowy

    2 galaretki
    rodzynki
    foremki do pieczenia
    trochę oleju roślinnego

Kolorowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babeczka 1. CIASTO
    Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder dobrze roztrzepać trzepaczką.
    Mąkę, proszek do pieczenia, tłuszcz posiekać nożem,
    dodać roztrzepane żółtka z cukrem
    wyrobić ciasto.
    Włożyć na chwile do lodówki, aby stężało. (w tym czasie rozpuścić galaretki)
    Następnie rozwałkować ciasto,
    Foremki natłuścić.
    Ciasto nałożyć do foremek, przycisnąć, wylepić dokładnie foremki
    i upiec na złoty kolor.

    MASA
    Mleko zagotować. Rozpuścić w nim żelatynę.
    Śmietanę ubić z cukrem.
    Do śmietany dodać lekko przestudzoną żelatynę

    Do upieczonych babeczek nakładać masę. Przyozdobić pokrojoną w kostkę galaretką i rodzynkami

Porady

Do ozdobienia babeczek można użyć również świeżych, bądź suszonych owoców, kolorowych posypek itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy