Kolorowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder dobrze roztrzepać trzepaczką.
Mąkę, proszek do pieczenia, tłuszcz posiekać nożem,
dodać roztrzepane żółtka z cukrem
wyrobić ciasto.
Włożyć na chwile do lodówki, aby stężało. (w tym czasie rozpuścić galaretki)
Następnie rozwałkować ciasto,
Foremki natłuścić.
Ciasto nałożyć do foremek, przycisnąć, wylepić dokładnie foremki
i upiec na złoty kolor.
MASA
Mleko zagotować. Rozpuścić w nim żelatynę.
Śmietanę ubić z cukrem.
Do śmietany dodać lekko przestudzoną żelatynę
Do upieczonych babeczek nakładać masę. Przyozdobić pokrojoną w kostkę galaretką i rodzynkami
Porady
Do ozdobienia babeczek można użyć również świeżych, bądź suszonych owoców, kolorowych posypek itp.
Komentarze