KAWOWA PANNA COTTA Z WIŚNIOWĄ NUTĄ

0 (0 ocen)

na dzień kobiet zapraszam na pyszny kawowy deser, zniewala smakiem

Składniki:

  • Składniki na wiśniową galaretkę:
    1/3 szkl. soku wiśniowego,
    1 płaska łyżeczka żelatyny


    Panna cotta:
    125 ml śmietany 30%,
    125 ml mleka 3,2%;
    100 ml espresso ,
    2 łyżeczki żelatyny,
    3 łyżki żelatyny,
    1 łyżka likieru kawowego.

Kawowa panna cotta z wiśniową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretka: Sok zagotowujemy, w gorącym rozpuszczamy żelatynę, przelewamy do 2 kokilek. Zostawiamy do stężenia.
  • 2. Panna cotta: W gorącym espresso rozpuszczamy żelatynę. Mleko, cukier i śmietanę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy likier i espresso z żelatyną. Lekko wystudzone przelewamy do kokilek gdzie stężała galaretka. Gdy masa przestygnie przykrywamy folią, wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Deser wyjmujemy z kokilek poprzez zanurzenie na chwilę w gorącej wodzie, można lekko podważyć nożem. Podajemy z wiśniami w alkoholu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kawowa panna cotta

5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kawowa panna cotta

kada Idealny deser dla amatorów małej czarnej. 2 godz.

0 (0 ocen)

Kawowa Panna Cotta

4.8 (224 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Panna cotta z musem truskawkowym