Karkówka z grilla

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pierwsze oznaki wiosny od razu przypominają o grillu na świeżym powietrzu, a na nim… aromatyczne, pyszne mięsko ;)

  • 2 godz.

Składniki:


  • 1/2 kg karkówki
    1/2 szkl. oliwy z oliwek
    4 ząbki czosnku
    1 cebula czerwona/biała
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej
    1 łyżeczka soli

Karkówka z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, ząbki czosnku obieramy, dodajemy oliwę, zioła prowansalskie, paprykę mieloną i sól. Dokładnie mieszamy. Karkówkę kroimy w 1 cm plastry, mieszamy z marynatą. Odstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
  • 2. Zamarynowaną karkówkę smażymy na grillu/patelni grillowej z obydwu stron na rumiano. Podobnie można postąpić z cebulą z marynaty, jest pysznym i chrupiącym dodatkiem do ziemniaczków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy