Dzisiaj serwuję Wam pyszny kalafior zapiekany w piekarniku.
Kalafior kusi swoim smakiem i nie tylko, po upieczeniu jest kruchy, miękki i bardzo smaczny.
Kalafior zapiekany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior oczyścić z liści dobrze wypłukać, rozdrobnić na różyczki, odciąć ogonki, które kroimy w plastry i podsmażymy na gorącym oleju z obraną i pokrojoną cebulą.
Następnie dodajemy różyczki kalafiora i podsmażymy dalej dodając jeszcze jedną obraną, pokrojoną cebule.
Podsmażone przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Jajka, śmietanę, ząbki czosnku, paczka parmezanu, sól, papryka oraz pieprz, dobrze wszystko razem wymieszać i zalać kalafior.
Pieczemy w piekarniku do 45 min, w 160 stopniach.
Komentarze