Kalafior zapiekany

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dzisiaj serwuję Wam pyszny kalafior zapiekany w piekarniku.
Kalafior kusi swoim smakiem i nie tylko, po upieczeniu jest kruchy, miękki i bardzo smaczny.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kalafior 1 szt,
    cebula 2 szt,
    jajka 6 szt,
    śmietana 250 ml,
    czosnek 3 ząbki,
    łyżka bazylii,
    sól,pieprz do smaku,
    olej do smażenia,
    Parmezan woreczek,

Kalafior zapiekany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kalafior zapiekany 1. Kalafior oczyścić z liści dobrze wypłukać, rozdrobnić na różyczki, odciąć ogonki, które kroimy w plastry i podsmażymy na gorącym oleju z obraną i pokrojoną cebulą.
    Następnie dodajemy różyczki kalafiora i podsmażymy dalej dodając jeszcze jedną obraną, pokrojoną cebule.
    Podsmażone przekładamy do żaroodpornego naczynia.
    Jajka, śmietanę, ząbki czosnku, paczka parmezanu, sól, papryka oraz pieprz, dobrze wszystko razem wymieszać i zalać kalafior.
    Pieczemy w piekarniku do 45 min, w 160 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy