Sprawa jest prosta. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia! A może jutro zaserwujecie na początek dnia jajka w kokilkach? Proste, szybkie, smaczne i w wiosennych kolorach!
Jajka zapiekane w kokilkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jajka muszą mieć temperaturę pokojową, żeby równomiernie się zapiekały. Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kokilki /miseczki do zapiekania/ smarujemy masłem i wsypujemy na do szalotkę. Następnie wbijamy po dwa jajka do każdego naczynka uważając, żeby żółtka nie pękły. Dodajemy wymyte i pokrojone na ćwiartki pomidory. Całość delikatnie solimy i pieprzymy. Zapiekamy w nagrzanym piekarniki 8-10 minut /do ścięcia białka/. Po wyjęciu posypujemy siekanym szczypiorkiem i podajemy.
Komentarze