Jajka zapiekane w kokilkach

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Sprawa jest prosta. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia! A może jutro zaserwujecie na początek dnia jajka w kokilkach? Proste, szybkie, smaczne i w wiosennych kolorach!

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szalotka
    6 pomidorków koktajlowych
    łyżka masła
    szczypiorek
    sól i pieprz

Jajka zapiekane w kokilkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jajka muszą mieć temperaturę pokojową, żeby równomiernie się zapiekały. Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kokilki /miseczki do zapiekania/ smarujemy masłem i wsypujemy na do szalotkę. Następnie wbijamy po dwa jajka do każdego naczynka uważając, żeby żółtka nie pękły. Dodajemy wymyte i pokrojone na ćwiartki pomidory. Całość delikatnie solimy i pieprzymy. Zapiekamy w nagrzanym piekarniki 8-10 minut /do ścięcia białka/. Po wyjęciu posypujemy siekanym szczypiorkiem i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy