Jajka w kokilkach

0 (0 ocen)

Kolorowa propozycja na śniadanie :)

Składniki:

  • 8 wiejskich jajek
    kawałek cukinii
    kawałek czerwonej papryki
    4 pieczarki
    1/2 cebuli
    sól, pieprz
    curry
    olej, masło
    szczypiorek

Jajka w kokilkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierwsza warstwa 1. Cukinię i paprykę pokroić w drobną kostkę, posypać curry i solą i podsmażyć na małej ilości oleju. 4 kokilki nasmarować masłem i rozłożyć do nich warzywa. Do każdej wbić po 1 jajku.
  • 2 warstwa 2. Cebulę zeszklić, dodać pokrojone pieczarki, posypać solą i pieprzem. Kiedy płyn z pieczarek odparuje zawartość patelni przełożyć do kokilek. Wbić drugie jajko, posypać solą i pieprzem. Do garnka lub na patelnię wlać wodę, zagotować, wstawić kokilki i przykryć.
  • jajka gotowane w kokilkach
3. Gotować około 10 minut, aż jajka się zetną tak jak lubimy :) Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy