Hummus z bobu

0 (0 ocen)

  • 25 min

Rewelacyjne połączenie bobu z sezamem i curry. Znakomita pasta śniadaniowa lub przystawka do podania z pieczywem, podpłomykami, chlebkami naan lub nachosami. Świetnie smakuje także jako pasta do makaronu i dip do warzyw.

  • 25 min

Składniki:

  • 300 g bobu,
    2-3 łyżki tahini,
    ok. 100 ml zimnej wody,
    2 łyżki oliwy,
    1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę,
    sok z 1/2 cytryny,
    1 czubata łyżeczka madras curry,
    1 łyżeczka cukru,
    sól i pieprz do smaku.
    Do podania:
    ulubione świeże zioła (natka pietruszki, tymianek, koperek, oregano, mięta, kolendra lub inne).

Hummus z bobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób umyć, odsączyć na sicie. W rondlu zagotować wodę z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczką cukru, wsypać bób i gotować 8 minut.
    Ugotowany bób przełożyć łyżką cedzakową do lodowatej wody, wystudzić, odsączyć na sicie, obrać.
  • 2. Bób przełożyć do miksera, dodać tahini, oliwę, czosnek, curry, sok z cytryny i połowę wody, zmiksować na gładko (ok. 3-5 minut). W trakcie miksowania dodawać pozostałą wodę (do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji, pasta do makaronu i dip mogą być rzadsze). Doprawić do smaku solą, pieprzem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy