Gulasz z ciecierzycą w roli głównej na indyjską nutę

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciecierzyca trochę jest niedoceniana w naszej kuchni, a warto ją zaprosić do naszych talerzy.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego
    1 puszka ciecierzycy
    1/2 puszka groszku
    1 słoik koncentratu pomidorowego
    2 szklanki bulionu
    0,3 kg pieczarek
    2 cebule
    sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra
    odrobina imbiru w proszku
    olej do smażenia

Gulasz z ciecierzycą w roli głównej na indyjską nutę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groszek odsączyć z zalewy i przelać zimną wodą, to sam zrobić z ciecierzycą.
    Pieczarki pokroić w kostkę.
    Cebulę poszatkować i podsmażyć, dodać mięso i pieczarki, smażyć około 10 minut. Po tym czasie dodać ciecierzycę i groszek, zalać bulionem, dodać przecier pomidorowy, przyprawy i dusić na małym ogniu ok 30-40 minut.

Porady

Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy