Gruszki w różowym winie z sosem

0 (0 ocen)

Gruszki z słodkim karmelowym sosem są bardzo smaczne.

Składniki:

  • 2 gruszki
    250 ml francuskiego wina różowego
    4 łyżki cukru
    3 goździki
    kawałek kory cynamonu
    kawałek laski wanilii
    żurawina staropolska
    Sos karmelowy
    200 g cukru
    150 ml kremówki

Gruszki w różowym winie z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obrać z skórki pozostawiając ogonek, wydrążyć gniazda nasienne. Do wina dodać cukier, goździki, korę cynamonu. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż , wyskrobać ziarenka i razem z kawałkami laski dodać do wina. Do wina włożyć gruszkę i gotować około 10-15 min na lekkim "mruganiu". Gruszki wyjąć i ostudzić. Sos karmelowy: cukier lekko karmelizować dodać śmietanę i mieszać do połączenia składników. Do środka każdej gruszki dodać żurawinę staropolską. Zimny sos przelać na talerzyk, ułożyć gruszki i udekorować listkami mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy