Gruszki z słodkim karmelowym sosem są bardzo smaczne.
Składniki:
2 gruszki
250 ml francuskiego wina różowego
4 łyżki cukru
3 goździki
kawałek kory cynamonu
kawałek laski wanilii
żurawina staropolska
Sos karmelowy
200 g cukru
150 ml kremówki
Gruszki w różowym winie z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki obrać z skórki pozostawiając ogonek, wydrążyć gniazda nasienne. Do wina dodać cukier, goździki, korę cynamonu. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż , wyskrobać ziarenka i razem z kawałkami laski dodać do wina. Do wina włożyć gruszkę i gotować około 10-15 min na lekkim "mruganiu". Gruszki wyjąć i ostudzić. Sos karmelowy: cukier lekko karmelizować dodać śmietanę i mieszać do połączenia składników. Do środka każdej gruszki dodać żurawinę staropolską. Zimny sos przelać na talerzyk, ułożyć gruszki i udekorować listkami mięty.
Komentarze