Grillowany filet z jarmużem

0 (0 ocen)

Filety z kurczaka odpowiednio długo zamarynowane, a następnie grillowane najlepiej na tradycyjnym grillu z dymkiem, ale również sprawdzi się patelnia grillowa.

Składniki:

  • 2 podwójne filety z kurczaka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    100g jarmużu
    500g pomidorów
    500ml buliony drobiowego zalać wszystko
    sól
    pieprz czarny świeżo mielony

    MARYNATA:
    4 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki octu jabłkowego
    1 łyżeczka miodu
    parę kropel sosu worcester
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej

Grillowany filet z jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-22nkx85 1. Wszystkie składniki marynaty włożyć do miski i rozetrzeć. Każdego fileta pociąć w plastry o grubości ok 1cm i przełożyć do marynaty. Wymieszać, tak aby każdy kawałek był oblepiony marynatą. Odstawić na co najmniej 3 godziny.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni razem z roztartym czosnkiem. Dodać drobno posiekany jarmuż i chwilę podsmażyć.
  • image-28gqw6y 3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokrojone dodać do jarmużu. Wszystko zalać bulionem i dusić do miękkości. Przyprawić.
  • 4. Plastry piersi z kurczaka grillować z dwóch stron i podać z gorącą jarzynką. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy