Faszerowane udko z marchewkowym spaghetti

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pysznie :)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 udka
    1/4 op sera fata
    2 duże marchewki
    sól
    pieprz
    łyżka siekanego oregano
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    łyżeczka przyprawy do kurczaka
    łyżeczka masła
    kilka kropel oliwy z oliwek
    kilka kropel soku z cytryny

Faszerowane udko z marchewkowym spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • udko 1. UDKO:
    udko myjemy, czyścimy i wysuszamy. Ostrym nożem robimy nacięcie.
  • udko 2. Ser feta rozgniatamy widelcem. Łączymy z papryką, oregano i pieprzem. Powstały farsz wkładamy w nacięcia
  • udko 3. Całość skropić oliwą, posypać przyprawą do kurczaka. Delikatnie wetrzeć przyprawy w mięso. Wstawić udka do średnio nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 30 minut, aż skóra się zezłoci.
  • spaghetti 4. SPAGHETTI Z MARCHEWKI:
    Marchewki wymyć, obrać ze skórki. Obieraczką ściąć cieniutkie plasterki
  • spaghetti 5. Każdy plasterek pokroić na długie paski
  • 6. W garnku ugotować lekko osoloną wodę. Do wrzątku wrzucić marchewkę i gotować ok 2-3 minut. Odcedzić dokładnie
  • 7. Na patelni roztapić masło. Wrzucić do niego marchewkę. Popieprzyć, skropić cytryną. Potrząsnąć patelnią by smaki przeszły. Starac sie niezbyt często mieszać łyżką. Smażyc marhcewkę kilka minut, by ta się zagrzała i cała była pokryta masłem. Wyjąć na talerz na wierzchu układająć listki bazyli

Komentarze

Podobne przepisy