2 udka
1/4 op sera fata
2 duże marchewki
sól
pieprz
łyżka siekanego oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
łyżeczka przyprawy do kurczaka
łyżeczka masła
kilka kropel oliwy z oliwek
kilka kropel soku z cytryny
Faszerowane udko z marchewkowym spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.UDKO:
udko myjemy, czyścimy i wysuszamy. Ostrym nożem robimy nacięcie.
2.Ser feta rozgniatamy widelcem. Łączymy z papryką, oregano i pieprzem. Powstały farsz wkładamy w nacięcia
3.Całość skropić oliwą, posypać przyprawą do kurczaka. Delikatnie wetrzeć przyprawy w mięso. Wstawić udka do średnio nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 30 minut, aż skóra się zezłoci.
4.SPAGHETTI Z MARCHEWKI:
Marchewki wymyć, obrać ze skórki. Obieraczką ściąć cieniutkie plasterki
5.Każdy plasterek pokroić na długie paski
6.W garnku ugotować lekko osoloną wodę. Do wrzątku wrzucić marchewkę i gotować ok 2-3 minut. Odcedzić dokładnie
7.Na patelni roztapić masło. Wrzucić do niego marchewkę. Popieprzyć, skropić cytryną. Potrząsnąć patelnią by smaki przeszły. Starac sie niezbyt często mieszać łyżką. Smażyc marhcewkę kilka minut, by ta się zagrzała i cała była pokryta masłem. Wyjąć na talerz na wierzchu układająć listki bazyli
Komentarze