EXPRESOWE CIASTO BANOFFEE PIE

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ciasto banoffe pie to jedno z pyszniejszych ciast które można przygotować w expresowym tempie.
Ciastka są przekładane bita śmietaną, karmelem i bananami. Jest bardzo smaczne i bardzo słodkie. Jednak nie mogę się jemu oprzeć i czasem przygotowuję je jako słodką przekąskę.
Z podanych składników wychodzą 2 średniej wielkości miski.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    2 opakowania ciastek biszkoptowych, podłużnych 200-300 g
    400 g masy kajmakowej
    3 łyżki mleka
    3/4 szklanki mleka
    4 banany
    1 łyżka soku z cytryny
    ŚMIETANA :
    500 - 600 ml śmietany
    3 cukry waniliowe
    2 łyżki cukru
    2 płaskie łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance wody

Expresowe ciasto banoffee pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. PRZYGOTOWANIE :
    Banany obieramy, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
    Bardzo zimną śmietanę ubijamy z 2 cukrami waniliowymi, 2 łyżkami cukru na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę i bardzo szybko mieszamy.
    Mleko podgrzewamy z 1 cukrem waniliowym.
    Masę kajmakową podgrzewamy z 3 łyżkami mleka aż się rozpuści.
    Biszkopty maczamy w mleku i układamy do szklanej miski, następnie rozkładamy pokrojone banany, polewamy karmelem i rozkładamy porcję bitej śmietany. Czynność tą potarzamy jeszcze raz i dekorujemy ostatnią warstwę ciastkami, karmelem i bananami.
    Z pozostałych składników przygotowujemy 2 miskę ciasta karmelowego.
    Chłodzimy je kilka godzin, najlepiej smakuje na 2 dzień kiedy biszkopty całkowicie zmiękną.
    Ciasto jest bardzo smaczne i słodkie. Ciężko się jemu oprzeć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy