Duszonka ziemniaczano - ogórkowa

0 (0 ocen)

Warzywny posiłek z ziemniaków i ogórka szklarniowego.

Składniki:

  • 8 średniej wielkości ziemniaków
    1 długi ogórek szklarniowy
    1 spora biała cebula
    2 ząbki czosnku
    1 pęczek szczypiorku
    2 łyżki oleju
    1 łyżka mąki pszennej
    200 g śmietany 12%
    2/3 szklanki wody
    1 łyżeczka kminku całego
    1 łyżeczka rozmarynu suszonego
    sok z cytryny do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku

Duszonka ziemniaczano - ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Duszonka ziemniaczano - ogórkowa 1. Cebulę i czosnek posiekać - zeszklić (5 min) na rozgrzanym oleju. Dodać kminek i rozmaryn - chwilę podgrzewać. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę - dołożyc do garnka. Całość zalać wodą - dusić 10 min.
  • Duszonka ziemniaczano - ogórkowa 2. Po tym czasie dodać pokrojony na ćwierć talarki ogórek (ze skórką) i posiekany szczypiorek - dusić kolejne 10 min.
  • Duszonka ziemniaczano - ogórkowa 3. Śmietanę wymieszać z mąką - dodać do duszonki i dokładnie wymieszać. Chwilę gotować. Danie doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy