Dorsz w cieście piwnym

0 (0 ocen)

Ryba w cieście piwnym to bardzo łatwy i szybki sposób na obiad.Do tego świetnie pasują ziemniaczki pieczone lub frytki.Obowiązkowo jeszcze surówka,tak jaką tylko lubicie i obiad gotowy.

Składniki:

  • 1/2 kg dorsza
    1 szklanka mąki
    3/4 szklanki piwa
    1 jajko
    szczypta proszku do pieczenia
    świeżo zmielony pieprz kolorowy
    pieprz cytrynowy
    sól morska
    olej do smażenia

Dorsz w cieście piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę kroimy na mniejsze kawałki.Jeśli używamy ryby mrożonej,należy ją rozmrozić i osuszyć ręcznikiem papierowym.Rybę oprószamy solą i pieprzem cytrynowym.Mąkę,piwo,proszek do pieczenia i jajko mieszamy na gładką masę.Ciasto powinno być nieco gęstsze niż na naleśniki.Wtedy nie będzie spływało z ryby. Doprawiamy solą i pieprzem kolorowym.Rybę maczamy w cieście z obu stron i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.Oleju nie powinno być zbyt dużo.Wystarczy tyle,aby dno patelni było zakryte.Usmażone filety układamy na papierowym ręczniku,aby pozbyć sie nadmiaru tłuszczu.

Komentarze

Podobne przepisy