Ryba w cieście piwnym to bardzo łatwy i szybki sposób na obiad.Do tego świetnie pasują ziemniaczki pieczone lub frytki.Obowiązkowo jeszcze surówka,tak jaką tylko lubicie i obiad gotowy.
Składniki:
1/2 kg dorsza
1 szklanka mąki
3/4 szklanki piwa
1 jajko
szczypta proszku do pieczenia
świeżo zmielony pieprz kolorowy
pieprz cytrynowy
sól morska
olej do smażenia
Dorsz w cieście piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę kroimy na mniejsze kawałki.Jeśli używamy ryby mrożonej,należy ją rozmrozić i osuszyć ręcznikiem papierowym.Rybę oprószamy solą i pieprzem cytrynowym.Mąkę,piwo,proszek do pieczenia i jajko mieszamy na gładką masę.Ciasto powinno być nieco gęstsze niż na naleśniki.Wtedy nie będzie spływało z ryby. Doprawiamy solą i pieprzem kolorowym.Rybę maczamy w cieście z obu stron i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.Oleju nie powinno być zbyt dużo.Wystarczy tyle,aby dno patelni było zakryte.Usmażone filety układamy na papierowym ręczniku,aby pozbyć sie nadmiaru tłuszczu.
Komentarze