Dobrze Zalany Pan Karp

0 (0 ocen)

  • 10 min

Polecam wszystkim wielbicielom ryb w zalewie.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 karp 1,4-1,5 kg
    1 cebula
    1/4 szkl octu 10%
    4 szkl wody
    2 łyżki cukru
    1 łyżka soli
    2 jajka
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
    sól
    pieprz mielony
    liść laurowy, pieprz, ziele angielskie

Dobrze zalany pan karp - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karpia oczyściłam, umyłam, podzieliłam na półdzwonka. Posoliłam lekko, popieprzyłam, zawinęłam w folię spożywczą i odstawiłam na 2-3 godziny do lodówki.
  • 2. .Cebulę pokroiłam w piórka i podsmażyłam na oleju do zeszklenia.Z wody, octu, cukru, soli, ziela, pieprzu i liści laurowych (3) ugowałam zalewę.
  • karp w zalewie 3. Karpia panierowałam w jajku i bułce i usmażyłam na złoto.Wystudziłam, przełożyłam do słoika i kiedy wystygł zalałam go letnią zalewą.Po 2 dniach był gotowy do zjedzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy