Ciasto czekoladowe bez jaj

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ciasto nie zawiera jajek. Ciekawy przepis także dla wegan. Szybkie i łatwe w przygotowaniu.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki suche:
    1,5 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    szczypta soli

    Składniki mokre:
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka mleka (zwierzęce lub roślinne)
    1 łyżka alkoholu (wódki)
    1 łyżka miodu (opcjonalnie)

    Przełożenie:
    Powidła śliwkowe
    Pokruszone ciasteczka

Ciasto czekoladowe bez jaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do temp. 175C.
    Składniki suche wymieszać: mąka, soda, kakao, cukier, sól. W drugiej misce połączyć ze sobą składniki mokre: olej, mleko, alkohol, miód.
    Następnie zawartość obu misek połączyć razem (składniki mokre dodajemy do składników suchych). Krótko i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
  • 2. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 18cm). Piec 35min. w temp. 175C. Poziom wypieku można sprawdzać za pomocą patyczka, który po wyjęciu z ciasta powinien być suchy.
  • 3. Wystudzone ciasto przeciąć poziomo na dwie części. Posmarować konfiturą oraz posypać pokruszonymi ciasteczkami. Aby wydobyć głębię smaku, ciasto można polać roztopioną czekoladą.

Porady

Soda zaczyna działać już na etapie połączenia ze składnikami mokrymi. Aby uniknąć jej posmaku należy gotową masę od razu przelać do tortownicy/blaszki i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy