Czekoladowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Pyszne, czekoladowe ciasto z masą budyniową.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • ciasto:
    6 jaj
    1 masło
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki kakao
    1/2 szklanki maki pszennej

    Masa budyniowa:
    0,5 litra mleka
    2 kopiate łyżki mąki pszennej
    2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru
    cukier wanilinowy
    2 żółtka
    kostka masła
    polewa czekoladowa

Czekoladowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku i pozostałe składniki. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ok. 3-4 łyżek ciasta i piec cieniutkie placuszki przez 15 minut w 180 st. C. Wyjdzie z tego 4 placki.
    Z pól litry mleka odlać pół szklanki, dodać obie mąki, żółtka i cukier wanilinowy. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobione mąki i zagotować ciągle mieszając by się nie zważyło i nie było grudek. Taką masę ostudzić. Następnie miękkie masło utrzeć dodając po łyżce masy budyniowej. Na każdy placek wykładać ok. 4 łyżek masy, rozsmarować i przełożyć kolejnym plackiem aż do wyczerpania składników. Ostatni blat ciasta polać gotową polewą czekoladową.

Komentarze

Podobne przepisy