1.Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku i pozostałe składniki. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ok. 3-4 łyżek ciasta i piec cieniutkie placuszki przez 15 minut w 180 st. C. Wyjdzie z tego 4 placki.
Z pól litry mleka odlać pół szklanki, dodać obie mąki, żółtka i cukier wanilinowy. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobione mąki i zagotować ciągle mieszając by się nie zważyło i nie było grudek. Taką masę ostudzić. Następnie miękkie masło utrzeć dodając po łyżce masy budyniowej. Na każdy placek wykładać ok. 4 łyżek masy, rozsmarować i przełożyć kolejnym plackiem aż do wyczerpania składników. Ostatni blat ciasta polać gotową polewą czekoladową.
Komentarze