Cytrynowe kwadraciki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszneee, lekkie ciasto z delikatną cytrynową "nutą". Zapraszam!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Na ciasto:

    *225 g mąki
    *65 g cukru
    *1,5 łyżeczki cukru waniliowego
    *225 g masła o temperaturze pokojowej

    Na krem cytrynowy:

    *6 jajek
    *300 g cukru
    *60 g mąki
    *starta skórka z dwóch cytryn
    *150 ml soku z cytryny

Cytrynowe kwadraciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ja zrobiłam to za pomoca miksera
  • 2. Rękoma wgnieść ciasto w formę ( najlepiej taką --> 23x35 cm )
  • 3. Ciasto nakłuć widelcem aby za bardzo nam nie urosło
  • 4. Podpiec w temperaturze 175 stopni przed ok. 20-25 minut
  • 5. Krem:

    *białka ubić na sztywno ze szczyptą soli
  • 6. *następnie pod koniec ubijania powoli dodawać cukier a potem żołtka i mąkę
  • 7. *do masy dodać otartą skórkę oraz sok z cytryn
  • Ciasto po upieczeniu 8. *na podpieczone ciasto wyłożyć krem i piec kolejne 30 min w temperaturze 160 stopni
    *po upieczeniu ciasto można posypać cukrem-pudrem

Porady

Do ciasta można dodać np. skórkę otartą z pomarańczy czy grejpfruta itd. przyznam, że sama jeszcze nie próbowałam.

Komentarze

Podobne przepisy