Ciecierzyca po bretońsku

0 (0 ocen)

  • 11 godz. 30 min

Klasyka! Rodzinny przepis w nieco innym wydaniu

  • 11 godz. 30 min

Składniki:

  • 200g suchej ciecierzycy
    łącznie 250g kiełbasy, boczku itp.
    2 cebule, średnie
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 płaska łyżeczka cukru
    1,5 łyżki mąki - do zagęszczenia
    olej - odrobina do podsmażenia
    sól, pieprz, Vegeta (trochę), majeranek, papryka w proszku

Ciecierzyca po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suchą cieciorkę zalać wodą ok. 3cm nad jej poziom i zostawić na noc do napęcznienia. Gotować do miękkości w tej samej wodzie (około godziny).
  • 2. Osobno podsmażyć wędlinę i cebulkę, delikatnie posolić i posłodzić łyżeczką cukru. Dodać do ugotowanej ciecierzycy.
  • Cieciorka po bretońsku 3. Koncentrat rozprowadzić w odrobinie wody i przełożyć do garnka. Doprawić według uznania i całość zagęścić mąką.

Porady

Podczas gotowania należy dodać trochę wody jeśli będzie jej za mało. Można wrzucić listek laurowy i ziele angielskie.

Komentarze

Podobne przepisy