Ciecierzyca po bretońsku

0 (0 ocen)

  • 45 min

Nasza lekka, zmodyfikowana wersja popularnej fasolki po bretońsku. Równie smaczna, łatwa w przygotowaniu.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy
    3 pętka kiełbasy śląskiej
    200 g parzonego boczku
    1 duża cebula
    500 ml passaty pomidorowej
    2 łyżki oleju
    ostra papryka w proszku
    sól, pieprz

Ciecierzyca po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciecierzyca po bretońsku 1. Kiełbasę kroimy w półplasterki, boczek w większą kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy na rumiano, dodajemy posiekaną cebulę. Dusimy pod przykryciem 5 min, od czasu do czasu mieszając.

    Następnie dodajemy passatę, dokładnie mieszamy, dusimy pod przykryciem 15 min.

    Ciecierzycę osączamy z zalewy, dodajemy do całości, dusimy na małym ogniu 15-20 min (w zależności od żądanej konsystencji).

    Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

    Podajemy z pieczywem.

Komentarze

Podobne przepisy