Ciasto "Najeżone"

0 (0 ocen)

  • 30 min

Proste , bardzo smaczne ciasto, zachęca wyglądem.

  • 30 min

Składniki:

  • mąka pszenna 1 kg
    żółtka 4 sztuki
    cukier 100 g
    drożdże 10 dag
    mleko 2 % 320-340 ml
    olej rzepakowy 110 ml
    białko do smarowania
    1 łyżeczka miodu

    posypka
    zmielone orzechy lub cynamon z cukrem

Ciasto "najeżone" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1rrpfe6 1. Mąkę przesiewamy do miski , robimy wgłębienie i wkruszamy w nie drożdże, posypujemy łyżeczką cukru.
    Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy miód., żółtka ubijamy z resztą cukru.
    Gdy drożdże lekko podrosną , do mąki dodajemy letnie mleko , ubite żółtka i na końcu olej.
    Ciasto bardzo dokładnie ugniatamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy , lub cztery części.
    W rękach lepimy jakby sporą łezkę.
    Ciasto nacinamy nożyczkami od cieńszej strony.
  • 2. Po nacięciu całego ciasta , przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy bo ciasto dalej rośnie.
    Wyjdą nam 3 większe lub 4 mniejsze ciasta.
    Gdy ciasto na blaszkach podrośnie , nacięte miejsca ( kolce) smarujemy białkiem roztrzepanym z 1 łyżeczką cukru. Posypujemy orzechami lub cynamonem z cukrem.
    Pieczemy w 180 C ok.25-35 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy