Ciasto na oranżadzie z porzeczkami

0 (0 ocen)

Wypiek idealny do popołudniowej, letniej kawy.

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:

    2 duże jajka
    1 szklanka* cukru
    pół szklanki oleju
    pół szklanki oranżady
    2 szklanki mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    ok. 250 g czerwonych i/lub czarnych porzeczek

    KRUSZONKA:

    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki


    * szklanka o pojemności 250 ml

Ciasto na oranżadzie z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Jajka ubić z cukrem do białości. Nie przerywając miksowania, dodać olej a następnie oranżadę. Na końcu do masy dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Na wierzchu ułożyć oczyszczone, oprószone lekko mąką porzeczki.
  • 2. Z zimnego masła, cukru i mąki zagnieść kruszonkę. Rozsypać ją palcami na owocach.
    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35-40 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy