Ciasto kisielowo-makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztapiamy w rondelku,dodajemy mleko i cukier. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z białek.
Następnie dodajemy żółtka,masło z cukrem i mlekiem ,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksujemy. Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy kisiel pomarańczowy,do drugiej kisiel jabłkowy,do trzeciej kisiel truskawkowy i do czwartej mak . I delikatnie mieszamy łyżką. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy warstwy : pomarańczową,czerwoną,makową i zieloną. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Sprawdzać patyczkiem drewnianym czy już ciasto się upiekło. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Przepis ze strony : http://kotlet.tv/kolorowe-ciasto-kisielkowe/ trochę prze ze mnie zmieniony:)
Komentarze