CHLEBEK BANANOWY - BANANA BREAD

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Sposób na wykorzystanie zbyt dojrzałych bananów. Wilgotny chlebek o smaku korzennym.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 szklanka brązowego cukru
    2 jajka
    1/4 szklanki kwaśnej śmietany
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżka soku pomarańczowego
    3 dojrzałe banany
    1/2 szklanki orzechów włoskich
    2 szklanki mąki

Chlebek bananowy - banana bread - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka ubić z cukrem. Zmniejszyć obroty i dodawać stopniowo olej, śmietanę, sok, mąkę, cynamon, proszek i sodę. Orzechy posiekać, banany rozgnieść widelcem. Wymieszać ciasto łyżką dodając banany i orzechy. Ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem i posmarowanej tluszczem. Piec ok 45 minut w 180 stopniach, blaszka keksówka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy