Brzoskwiniowe serca w cynamonowo-miodowym sosie z migdałami i żurawiną

0 (0 ocen)

Prosty i szybki deser do przygotowania dla Walentego/Walentynki. Nie trzeba nic piec, wystarczy 15 minut i mamy słodką niespodziankę dla najdroższej osoby.

Składniki:

  • 7 sztuk połówek brzoskwiń z puszki
    połowa szklanki jogurtu naturalnego bez cukru
    1,5 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
    3/4 płaskiej łyżeczki cynamonu
    łyżka suszonej żurawiny
    2 łyżki uprażonych płatków migdałowych

Brzoskwiniowe serca w cynamonowo-miodowym sosie z migdałami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wykrawamy z brzoskwiń serduszka 1. Z połówkek brzoskiwń wycinamy foremką serce serduszka - 7 sztuk.
  • układamy serca na talerzu 2. Serduszka układamy na talerzu w kółeczko, tak aby w środku zmieścił się nasz sosik miodowo-cynamonowy.
  • sos 3. Przygotowujemy sos: mieszamy w miseczce jogurt natuaralny z miodem (łyzka miodu) i cynamonem (około pól łyzeczki).
  • serce z zurawiny 4. Pomiędzy brzoskiwniowymi sercami wylewamy sos, z żurawiny układamy serce, posypujemy resztą cynamonu.
  • wypełniamy serce płatkami migdałowymi 5. W środek żurawinowego serca wsypujemy uprażone płatki migdałowe (1 łyzka). Na koniec - resztą miodu polewamy brzoskiwniowe serca, resztą płatków migdałowych posypujemy wokół talerzyk.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy