Polecam dla amatorów wszelkich placuszków, wyśmienite z dodatkiem wędzonego łososia
40 min
Składniki:
200 g mąki pszennej
200 g mąki gryczanej
ok 500 ml mleka letniego
4 jajka
3 dag drożdży
łyżeczka cukru
3 dag masła
sól
olej do smażenia
Dodatki:
Wędzony łosoś,
kwaśna śmietana lub serek naturalny
koper
Bliny gryczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z łyżką mąki, łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami mleka i odstawić, aby wyrosły.
Do miski wsypać obie mąki, dodać wyrośnięte drożdże, żółtka, roztopione masło (ostudzone), szczyptę soli i tyle mleka, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany (zwykle wchodzi 500 ml, ale to zależy od mąki, dlatego wlewamy mleko stopniowo).
Z białek ubić pianę i połączyć ją delikatnie z ciastem.
Odstawić , aby wyrosło na ok pół godziny (jeśli jest ciepło to na 20 minut)
2.Na patelni rozgrzać olej, wylewać porcje ciasta łyżką wazową (bliny robi się większe niż tradycyjne racuchy), smażyć na złoto.Podawać ze śmietaną lub z serkiem naturalnym i wędzonym łososiem.
Komentarze