Bezglutenowy pudding z tapioki

0 (0 ocen)

Pudding kojarzy mi się z dzieciństwem. Jest to proste danie z dawnych lat, które przyrządzała mi moja Mama. Zawsze był to pudding waniliowy z dodatkiem soku z jagód. Taki posiłek smakował lepiej niż nie jeden baton ze sklepu. Często lubie wracać do tych starych, słodkich smaków :)

Składniki:

  • -3 płaskie łyżki mąki z tapioki
    -łyżeczka karobu
    -1 szklanka mleka mleka kokosowego
    -1 szklanka innego mleka sojowego
    -szczypta kurkumy(opcjonalnie)
    -szczypta prawdziwej, czystej sproszkowanej wanili
    -2 łyżki ksylitolu/erytrolu
    -ulubione owoce
    -odrobina wiórków kokosowych(opcjonalnie)

Bezglutenowy pudding z tapioki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -1,5 szklanki mleka wlewamy do garnuszka i gotujemy na małym ogniu
    -pozostałą ilość mleka wlewamy do naczynia, dodajemy cukier, wanilię, kurkumę oraz tapiokę. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do garnuszka. Gotujemy na bardzo małym ogniu aż zacznie gęstnieć
    -budyń dzielimy na dwie części aby powstały nam dwa smaki: "czekoladowy" i waniliowy
    -łyżeczkę karobu dokładnie rozpuszczamy w łyżeczce wody i dodajemy do jednej cześci budyniu bardzo dokładnie mieszając
    -oby dwa smaki przekładamy do miseczki i układamy ulubione owoce. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy