Banoffee pie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mega słodkie ciasto bez pieczenia z masą krówkową i bananami

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 puszka masy krówkowej ok. 500g (Gostyń najlepsza),
    - ok. 100 g masła stopionego,
    - 1 opakowanie ciasteczek owsianych z sezamem 230 g (Biedronika),
    - 3-4 dojrzałe banany + sok z cytryny,
    - 1 śmietana 36% ok. 500 ml,
    - odrobina drobnoziarnistego cukru (do smaku),
    - czekolada/kakao do ozdoby,
    - opcjonalnie kilka cynamonowych ciasteczek (zostały mi więc dodałam).

Banoffee pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka kruszymy malakserem/blenderem na piasek, dodajemy stopione masło. Na tortownicę (ok. 22-24 cm średnicy), wykładamy zmielone ciasteczka. Dobrze ugniatam palcami lub wypukłą częścią łyżki. Wkładam do lodówki do stężenia masła. W tym czasie ubijam śmietanę z odrobiną cukru (nie za dużo, gdyż ciasto samo w sobie jest bardzo słodkie). Banany obieramy, kroimy w plasterki i obtaczamy sokiem z cytryny, żeby nam nie ściemniały. Na schłodzony spód wylewamy masę krówkową, wykładamy banany, na górę ubitą śmietanę. Ozdabiamy wiórkami gorzkiej czekolady/kakao. Chłodzimy w lodówce, podajemy najlepiej na drugi dzień.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy