Muffiny kawowo-kakaowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne babeczki, cięższe od muffin, ale smak mają naprawdę kapitalny. W dodatku z moim ulubionym mascarpone, który mogę łączyć prawie ze wszystkim ;) Naprawdę polecam, przepis łatwy i szybki.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 12 muffin:

    220 gr masła
    220 gr brązowego cukru
    220 gr mąki pszennej
    2 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    4 jajka

    Składniki na krem:

    1 żółtko
    250gr serka mascarpone
    2 płaskie łyżki cukru

Muffiny kawowo-kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Masło utrzeć na jasną masę, dodać cukier i dalej ucierać. Jajka wbijać jedno po drugim, wciąż miksując, dodać kawę, utrzeć.

    W oddzielnej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek, kakao, dodać do masy maślanej i niedbale wymieszać.

    Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki (powinno wyjść ok. 12 sztuk), piec ok. 20-30 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, wystudzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy