Bardzo fajna alternatywa dla szarlotki – ciasto smakuje idealnie podane na ciepło z lodami waniliowymi :)
Składniki:
130 g masła
500 g dość kwaśnych jabłek
100 g cukru trzcinowego + 3 łyżki
1 i 1/2 łyżeczki kardamonu
2 łyżki cynamonu
2 jajka
140 g mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto jabłkowe cynamonowo-kardamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko do miski, mieszamy i odstawiamy.
2.Cynamon mieszamy z 2 łyżkami cukru. Jabłka myjemy, obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w plasterki. Mieszamy z cukrem i cynamonem. Odstawiamy.
3.Masło roztapiamy i lekko studzimy, dodajemy kardamon. Przelewamy do miski i mieszamy rózgą z cukrem trzcinowym. Dodajemy jajka i znowu mieszamy, tym razem łyżką, aż do połączenia składników. Wsypujemy mąkę, mieszamy.
4.Ciasto przekładamy do foremki uprzednio wysmarowanej masłem, na cieście układamy jabłka, tak, aby zachodziły na siebie. Posypujemy resztą cukru (można użyć mniej, np 1 łyżki) i kardamonem.
5.Pieczemy w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Komentarze