Kalafior w tym wydaniu można zajadać z chrupiącą skorupką lub ciągnącym serem. Wszystko zależy od czasu zapiekania. Idealnie pasuje do ziemniaków i kasz.
Składniki:
Składniki:
• 1 kalafior,
• 2 pomidory,
• 2 cebule,
• Około 5 łyżek startego sera żółtego,
• Tymianek, sól, czosnek granulowany,
• 2-3 łyżki oleju,
• Tłuszcz do wysmarowania blaszki (masło)
• Bułka tarta do posypania formy,
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do dekoracji
Zapiekany kalafior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Posypujemy bułką tartą.
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Cebule obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Nie rumienimy bardzo.
2.Zeszkloną cebulę układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Posypujemy czosnkiem granulowanym.
Na cebuli układamy pokrojone w plasterki pomidory. Posypujemy je delikatnie tymiankiem.
3.Na pomidorach układamy różyczki kalafiora
4.Całość posypujemy serem i przyprawami. Zapiekamy około 15 minut w 180°C.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Komentarze