Zapiekanka ośmiorniczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Zapiekanka na wesoło, niejadek jej się nie oprze. Zapiekanki nie muszą być nudne i monotonne. Polecam wykorzystać soczewicę do niej.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 parówki z linii Natura
    1 kiełbasa długa z linii Natura
    1 szklanka groszku mrożonego
    1 puszka soczewicy gotowanej na parze
    6 ziemniaków ugotowanych
    1/2 brokuła
    1 por biała część
    1 papryczka chili
    1/2 szklanki przecieru pomidorowego gęstego
    2 jajka
    sól, pieprz
    ognista przyprawa
    bazylia świeża
    olej rzepakowy

Zapiekanka ośmiorniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki i warzywa 1.
    Brokuł dzielę na różyczki małe i gotuję aldente w osolonej wodzie bez przykrycia, nie traci koloru wtedy . Około 3 minuty. Groszek mrożony wrzucam na patelnię i przesmażam na oleju około minutę. Przesypuję na talerz i duszę na tej samej patelni pokrojony por w krążki. Ziemniaki wykorzystałam z obiadu z poprzedniego dnia, pokrojone w plastry układam w naczyniu, dodaję groszek, soczewicę, kawałki kiełbasy plastry, różyczki brokuła, por uduszony. Zapiekankę polewam przecierem pomidorowym. Kolejna warstwa ziemniaków, i reszty warzyw.
  • parówki dodane 2. Parówki kroję na mniejsze kawałki nacinam na krzyż i układam. Na końcu wylewam roztrzepane jajka. Zapiekankę posypuję pokrojoną papryczką chili. Wstawiam na 35 minut do piekarnika temp 190 stopni. Jeżeli parówki zaczną się za mocno rumienić można przykryć zapiekankę folią aluminiową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy