Z sosem czosnkowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem dziennikarką i tłumaczką. Często gotuję.

Składniki:

  • ● 50 dag makaronu, np. pióra
    ● podwójny filet z kurczaka
    ● papryka
    ● olej
    ● sól, pieprz
    ● oregano
    ● przyprawa do gyrosa
    ● 20 dag żółtego sera
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 2 duże jogurty naturalne
    ● łyżeczka cukru
    ● łyżeczka octu

Z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Fileta myjemy, osuszamy i kroimy w nie-
    wielkie kawałki. Oprószamy przyprawą do gyrosa. Smażymy na rozgrzanym oleju. Paprykę kroimy w paski.
  • 2. Sos: czosnek miażdżymy i mieszamy z jogurtem, cukrem, solą, pieprzem i oregano, a następnie z octem. Odstawiamy na 15 minut.
  • 3. Makaron mieszamy z mięsem, papryką i 1/2 startego sera. Wykładamy na blachę. Polewamy sosem i posypujemy resztą sera. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Komentarze

Podobne przepisy