Wykwintna rolada

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pierwszy raz jadłam ją u mojej teściowej Aliny, która jest z dziada pradziada rodowitą Ślązaczką.

Składniki:

  • ● ok. 70 dag cienkiego surowego boczku
    ● 4 plastry szynki
    ● 1/2 czerwonej papryki
    ● 1/2 żółtej papryki
    ● 25 dag żółtego sera
    Marynata:
    ● 250 ml białego wytrawnego wina
    ● oregano
    ● rozmaryn
    ● sól, pieprz

Wykwintna rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty mieszamy
    z 250 ml wody. Boczek
    myjemy i osuszamy. Następnie
    wkładamy do marynaty.
    Odstawiamy na 24 godziny.
  • 2. Boczek wyjmujemy, osączamy
    z marynaty. Marynatę
    zachowujemy.
  • Wykwintna rolada 3. Papryki myjemy, osuszamy
    i kroimy w cienkie paski. 5 dag
    sera ścieramy na tarce o dużych
    oczkach, pozostały kroimy
    w kostkę.
  • 4. Boczek układamy tłuszczem
    do dołu i posypujemy
    startym serem. Wykładamy
    plastry szynki, resztę sera
    i paprykę. Zwijamy ciasno
    w roladę i obwiązujemy bawełnianą
    nicią.
  • 5. Do naczynia żaroodpornego
    wlewamy marynatę i wkładamy
    roladę. Pieczemy godzinę
    w temperaturze ok. 200 °C.
    Doprawiamy do smaku.

Porady

● Boczek przed włożeniem do piekarnika warto zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. ● Do marynaty można dodać ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku. ● Potrawa smakuje z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2011

Komentarze

Podobne przepisy