Włoska tarta śliwkowa

0 (0 ocen)

Tarta jest zasmakująco smaczna i sycąca.

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag margaryny,
    2 i 1/2 szkl. mąki,
    szczypta soli,
    1 i 1/4 szkl. cukru pudru,
    3 żółtka

    Nadzienie:
    35 dag dobrej margaryny lub masła,
    1 i 1/2 szkl. drobnego cukru trzcinowego,
    cukier waniliowy,
    łyżeczka olejku waniliowego,
    2 szkl. płatków migdałowych,
    3 jajka,
    7 śliwek.

Włoska tarta śliwkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schładzać pół godz. Następnie wylepić dno formy na tartę o śr 30cm. Wstawić na pół godz. do lodówki. Nakłuć widelcem. Piec 10 min w temp. 200st.

  • 2. Margarynę utrzeć z cukrem na biały puch. Dodać cukier i olejek waniliowy, następnie wsypać płatki migdałowe. Na końcu dodawać jajka, kolejno jedno po drugim, solidnie ubijając. Na podpieczonym cieście ułożyć przepołowione i pozbawione pestek śliwki. Zalać masą i piec, aż się zetnie czyli ok. 30 min w temp. 180st.

Komentarze

Podobne przepisy