Wiosenna sałatka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 15 min

Wiosna kiełkuje, świat kolorami maluje, do aktywności motywuje i dlatego sałatki fit, ja babeczka z dressingiem na oleju rzepakowym przygotowuję. Smaczne, zdrowe i kolorowe.

  • 15 min

Składniki:

  • dressing:
    3 łyżki oleju rzepakowego,
    1 łyżeczka musztardy ognistej,
    1 łyżka zalewy z kaparów,
    ponadto:
    garść rukoli,
    ok. 7 szt. rzodkiewki,
    kiełki rzodkiewki,
    kiełki brokułu,
    kilka szt. czarnych oliwek,
    pomidorki koktajlowe,
    4 duże kapary z ogonkiem,
    1 łyżka słonecznika łuskanego,
    1 łyżka pestek dyni.

Wiosenna sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-15jdy2a 1. Dressing:
    Musztardę mieszamy z zalewą z kaparów, następnie powoli dolewamy olej, ciągle mieszając do uzyskania kremowej konsystencji.

    Na suchej patelni prażymy słonecznik i dynię, odstawiamy do przestygnięcia.
  • image-17cimgw 2. Rzodkiewki nacinamy w szachownicę i wkładamy na chwilę do zimnej przegotowanej wody.

    Na talerz nakładamy rukolę, kiełki brokułu, kiełki rzodkiewki, dodajemy, oliwki, pomidorki, kapary i rzodkiewki. Do sałatki dodajemy prażony słonecznik, dynię i polewamy sosem.
    Smacznego J

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy