Wiosenna sałatka to idealne danie na oczyszczenie organizmu po zimie. Świeże warzywa nadają lekkości daniu, szczypiorek nadaje aromat a dressing łączy wszystkie składniki w jedną całość.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
10 dag szynki
10 dag żółtego sera
3 jajka
pęczek rzodkiewek
1 papryka
1 pomidor ( lub 3 pomidorki koktajlowe)
1 ogórek zielony
szczypiorek (według smaku)
dressing:
oliwa
ocet winny
miód
zioła prowansalskie
bazylia
Sałatka wiosenna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wstawiamy jajka - gotujemy na twardo. Następnie przygotowujemy dressing (łączymy w miseczce zioła prowansalskie, bazylie z oliwą, octem winnym i miodem). Szynkę, ser żółty, ogórek i pomidory kroimy w kostkę, paprykę i rzodkiewkę kroimy w drobne paski. Siekamy szczypiorek i wszystko mieszamy w misce na koniec kroimy jajko w ćwiartki i wszystko polewamy według smaku przygotowanym wcześniej dressingiem. Smacznego:)
Komentarze