Truskawkowe ze śmietaną

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mój syn bardzo lubi truskawki. Gdy tylko rozpoczyna się na nie sezon, to ciasto często gości na naszym stole.

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    6 jajek
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Oraz:
    duża śmietana 18-proc.
    śmietan-fix
    2 op. galaretki truskawkowej
    1 kg truskawek

Truskawkowe ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Kroimy w kawałki.
  • Truskawkowe ze śmietaną 2. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodajemy po jednym żółtku na przemian z mąką
    wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy do formy (24x31 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 180 °C. Studzimy.
  • 3. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Odstawiamy w chłodne miejsce. Śmietanę ubijamy ze śmietan-fiksem i mieszamy z tężejącymi galaretkami.
  • 4. Na biszkopta wykładamy 1/3 masy, truskawki i resztę masy. Wkładamy na godzinę do lodówki.

Porady

● Ciasto można przygotować z dowolnymi owocami sezonowymi. Należy jednak kierować się zasadą, że użyte do ciasta galaretki powinny mieć taki sam smak jak owoce. ● Przed podaniem ciasto można udekorować bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2011

Komentarze

Podobne przepisy