Tort ananasowy na kefirze

0 (0 ocen)

To wyjątkowo lekki torcik, niepewnie dodałam kefir, ale efekt przeszedł moje oczekiwania.

Składniki:

  • 2 gotowe biszkopty o średnicy ok.24 cm
    2 galaretki ananasowe
    3 łyżki żelatyny
    1 puszka ananasa
    400 g kremowego kefiru
    500 g śmietany 30 %
    50 g cukru

Tort ananasowy na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wycinanie kółek 1. Na pierwszy biszkopt zakładamy obręcz, natomiast w drugim za pomocą wykrawacza lub szklanki wycinamy 4 duże i jedne małe kółko.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, studzimy. Ananas odsączamy z zalewy i kroimy na małe kawałki.
  • 3. Do galaretki wlewamy sok z ananasa i kefir ,dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, po czym dodajemy do niej kilka łyżek masy, mieszamy i całość powoli dodajemy do galaretek.
  • 4. Kremówkę ubijamy z cukrem i powoli łączymy ją z tężejącą masą i kawałkami ananasa.
  • Masę przykrywamy drugim spodem 5. Połowę kremu wykładamy na pierwszy biszkopt i przykrywamy spodem z wyciętymi kółkami. Wykładamy resztę masy. Dekorujemy wg uznania.

Komentarze

Podobne przepisy